Verwachtingen
Bijgewerkt op: 13 dec. 2019
Verwacht jij ook veel pakjes onder de boom?
Of heb jij alvast je lijstje klaar met verwachtingen voor 2020?
Hoe werken verwachtingen? Hoe maken ze deel uit van ons leven

Definitie Verwachting Wikepedia:
" is een aanname of hoop dat een handeling of een gebeurtenis ook werkelijk plaats gaat vinden. Een verwachting kan realistisch zijn, maar dat hoeft niet."
Een verwachting is dus een aaneenschakeling van gedachten die je zelf creëert in je hoofd, tussen je twee oren dus.
Belangrijk om weten is het dat jij de regisseur bent van dit verhaal. Het zorgt ervoor dat we de hoop niet verliezen, dat we dromen, maar... het zorgt er ook voor dat we teleurgesteld kunnen zijn, omdat de verwachtingen die we hadden in ons hoofd, niet ingevuld worden.
Dus weet dat we zelf verantwoordelijk zijn voor het realiseren van de al dan niet realistische verwachtingen. Een goede boodschap is dus je lat niet te hoog te leggen want dit zorgt gegarandeerd voor stress. Jouw verwachting is hoogstwaarschijnlijk ook heel anders ingekleurd dan de ander zijn verwachting, ook al staan jullie neuzen in dezelfde richting, weet dat niemand gelijk is en hoever we ook staan in de wetenschap, we nog niet in staat zijn om een ander zijn gedachten te lezen. Het waarmaken van je verwachting ligt dus grotendeels bij jezelf, een portie geluk erbij zorgt mee voor de realisatie ervan.
Iedereen heeft verwachtingen in het leven, als we er even bij stilstaan zal je merken dat de kleinste gedachten een verwachting inhouden:
Zo wil je bv. een geslaagde kerstmenu op tafel zetten die "iedereen" lekker vindt.
Je bent op zoek naar een partner, en hier kunnen de verwachtingen heel talrijk zijn :)
je wil een geslaagde uiteenzetting geven over een project bij je werkgever
...
Nu gaan we nog een stapje verder, want wat interessant is, dat wij ook van anderen heel veel verwachten. Op zijn minst evenveel als van jezelf! En daar schuilt het gevaar al om de hoek.
Deze verwachtingen worden niet altijd ingewilligd dus volgt er boosheid, teleurstelling, verdriet, onbegrip...
Een goede raad dus:
Ga even na bij jezelf, wat verwacht ik nou?
En leg ik die verwachting mezelf op of verwacht ik het van een ander?
In het laatste geval raad ik aan hierover te communiceren met de betrokkene, dit om teleurstellingen te voorkomen.
Het is alvast goed te beseffen dat je een ander eigenlijk geen verwachtingen kan "opleggen" want dan kom je in de valkuil van dominantie of manipulatie. En gegarandeerd beland je in een stresszone.
Als je voor jezelf verwachtingen creëert durf dan kritisch te kijken naar de haalbaarheid en wees creatief in het bijsturen van je verwachting, als het niet loopt zoals verwacht.
Want verwachtingen zo bekijken zorgt voor gedrevenheid, innovatie, hoop en een creatieve geest!
En naar ik weet zijn dit hele sterke kwaliteiten in een persoon.