top of page

Ondersteunend behandelen bij de Ziekte van Addison.


Wat is de ziekte van Addison?

Bron Wikipedia: "De ziekte van Addison of morbus Addisonii wordt veroorzaakt door een tekort aan cortisol en aldosteron ten gevolge van een chronische primaire bijnierschorsinsufficiëntie. De aandoening is zeldzaam: 120 gevallen per miljoen mensen. Deze aandoening werd vroeger meestal veroorzaakt door tuberculose. Tegenwoordig is auto-immuniteit (in 70 tot 90% van de gevallen) de belangrijkste oorzaak.

Thomas Addison beschreef de ziekte voor het eerst in 1855. Het gebrek aan (voldoende) cortisol kan zonder tijdige diagnose en behandeling dodelijk zijn, doordat cortisol absoluut noodzakelijk is voor het lichaam. Bekende lijders aan de ziekte van Addison waren president John F. Kennedy, de heilige Elisabeth van de Drie-eenheid en vermoedelijk ook de Engelse schrijfster Jane Austen."

Dit filmpje toont aan wat de symptomen zijn van de ziekte van Addison.

(Bron NVACP vereniging, https://bijniervereniging-nvacp.nl/bijnieraandoeningen/)

Wat kan een voetreflexologie betekenen voor patiënten met de ziekte van Addison?

In mijn praktijk kreeg ik de kans een klant te behandelen met de ziekte van Addison, de ziekte was mij totaal onbekend, dus ging ik op zoek naar verdere info.

Wat zijn de symptomen, kan er een oorzaak zijn?

Het verwonderde mij dat er zo weinig gekend was van deze ziekte en dat er anderzijds toch heel wat mensen het risico liepen hier mee geconfronteerd te worden. Mijn vraag rijst ook altijd of we niet beter preventief kunnen inzetten en alert zijn. In plaatst van de ontstane ziekte aan te bestrijden.

Dit gezegd zijnde komen we in het Oosters denken, zorg goed voor je lichaam zodat je niet ziek wordt!

Helaas lopen we in onze westerse maatschappij onszelf liever eerst voorbij om achteraf te merken dat ons lichaam de dupe is geworden van ons doordraven.

Bij het behandelen in mijn praktijk van mijn klanten ga ik dus steevast opzoek naar het totaal plaatje van de klant. Niet alleen de wetenschappelijke verklaringen worden in acht genomen.

Het medische aspect is uiteraard het eerste wat besproken wordt, maar vervolgens bouw ik verder op de filosofie van de 5 elementen, de bijbehorende meridianen met de acupressuurpunten en de op onderliggende emoties. De disbalans in een orgaan, in dit geval de bijnier ontstaat met een bepaalde reden. Als we de chakra's erbij nemen, zien we dat de nieren en de bijnieren behoren tot de eerste chakra, de sacrale chakra. Onderstaande afbeelding toont de eigenschappen van deze chakra.

(afbeelding uit het boek: "Energetisch werken in de reflexologie" van Katrien Hendrickx)

Mensen met de ziekte van Addison zullen waarschijnlijk een aantal zaken terug vinden die heel kenmerkend zijn, die bij hen om aandacht vragen...zo zorgt een disbalans in deze chakra voor emotionele stoornissen zoals: depressie, minderwaardigheidsgevoel, diepe angsten, verslavingen,...

In mijn praktijk werk ik oplossingsgericht samen met de klant, ik geloof heel sterk in het zelfhelende proces van de mens maar ga steeds ook terug linken naar het medische, het wetenschappelijk onderbouwd proces. Ik stel geen diagnoses, nog geef ik advies rond medicatie. Een goede samenwerking met de behandelende arts is dan ook een pluspunt voor de klant.

Een behandeling is voornamelijk gebaseerd op het in balans brengen van de hormonale werking van de endocriene klieren via de drukpunten op de voeten. Naast het ontspannend effect van een psychozone massage heb ik samen met mijn klant mogen ondervinden dat niet alleen de vermoeidheid fysiek maar ook visueel zichtbaar werd. Het beeld van moeheid in de voeten, de droogheid van de huid en de heldere blik in het gezicht is één van de merkbare veranderingen tijdens het traject. Lichamelijk en emotioneel meer kracht mogen ondervinden, zijn de opmerkingen die ik doorkreeg van mijn klant.

Mensen zo terug wat kracht kunnen schenken is mijn grootste missie in mijn praktijk.

Graag schenk ik met dit artikel ook aandacht aan de bijeenkomst op de lotgenotendag te Brugge op 7december. Ik geef er een woordje uitleg en nadien is er de mogelijkheid om een korte voetreflexologie te krijgen. Inschrijven kan via de website van NVACP.

124 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page