top of page

Wat zou het gevolg zijn als de klassieke en de alternatieve geneeskunde zouden samenwerken?

Bijgewerkt op: 13 feb. 2020


Een tijdje geleden schreef ik een bedenking neer in mijn dagboek, nadat ik de film "Heal" had bekeken. Ik was onder de indruk, veel zaken die ik ondertussen ook gelezen had werden in deze documentaire mooi neergezet. Toen ik deze week ook nog het boek "De nieuwe dokter" van Jutta Borms in handen kreeg via een vriendin, besloot ik de tekst die ik eerder geschreven had neer te pennen. Er kwam gewoon teveel op mijn pad om dit zomaar te laten gaan.

De vraag waar ik enige tijd geleden mee worstelde was:

Waarom werken we in het belang van de gezondheid van de mens, niet meer samen?

Hoe komt het dat het of de klassieke geneeskunde is, of de alternatieve geneeskunde? Waarom niet "EN"?

Beide werken toch in het belang van de mens, de gezondheid en het goed voelen van de patiënt?

De laatste tijd krijg ik veel mensen in mijn praktijk voetreflexologie en coaching omdat ze ten einde raad zijn in de klassieke geneeskunde.

Er zijn talrijke onderzoeken geweest, heel wat medicatie werd geprobeerd, maar zonder resultaat. In sommige gevallen waren er zelf curatieve ingrepen maar het probleem kwam terug...

En dan gaan de mensen op zoek, wie kan hen helpen?

Zo komen ze bij de "alternatieve,... die andere soort geneeskunde"

terecht.

Als die helpt, krijgt op zijn beurt "de klassieke geneeskunde" een negatieve stempel.

We vergeten dat ook deze geneeskunde noodzakelijk is, veel trauma's in de vorm van breuken, orgaan falen, wonden, behandelingen van kanker, enz... zijn onmisbaar geworden en dagdagelijks wordt hier serieuze vooruitgang geboekt in technieken naar herstel toe.

Maar heel wat ziektebeelden zoals burn-outs, depressies, spastische darmen, maagpijn, clusterhoofdpijn vragen heel veel aandacht in onze westerse maatschappij.

Zijn dit oorzaken? Of zijn het slechts gevolgen van...

Wat is hier werkelijk de oorzaak?

Vooraleer we medicatie gaan innemen zouden we hier niet even stilstaan of dit wel "gezond" is voor ons lichaam.

Misschien is het beter onszelf de vraag te stellen: "Hoe komt het dat mijn lichaam dit signaal heeft?"

Van wat is het disfunctioneren het gevolg?

En laat het ons aub niet onder de noemer stress plaatsen.

Want stress is er overal de dag vandaag en altijd, we krijgen voortdurend prikkels die stress in ons lichaam oproepen. Ga dus even na wat de grootste trigger is van die stress, wat veroorzaakt stress bij mij?

Hoe zou ik me voelen mocht de dader van de stress er niet meer zijn?

En kan ik hier iets aan doen? Wil ik hier iets aan doen?

Dit proces van vragen stellen vergt tijd, en het is goed om je hierin te laten bijstaan door je arts of een andere deskundige. Helaas worstelen de artsen vaak zelf met tijdsgebrek, medicatie voorschrijven is ook wat voornamelijk van hen verwacht wordt. In sommige gevallen krijgt de patiënt tijdens het nemen van medicatie zijn eigen kracht terug zo is hij/zij dan in staat de eigenlijke oorzaak van het probleem aan te pakken.

Maar dit gebeurt niet altijd...

En als de medicatie niet helpt en de arts het niet meer weet, gaan we nadenken over ons ziektebeeld. Zo komen we in de alternatieve geneeskunde terecht, er wordt een hele anamnese opgesteld adhv van vele vragen om tot een gepaste behandeling te kunnen komen. Het is niet enkel het lichaam die hier spreekt maar ook het mentaal, de emoties.

Op dit moment is vaak het genezingsproces al gestart want de patiënt voelt zich gehoord en dit is al 50% van de heling. In mijn praktijk behandel ik mensen via voetreflexologie en coaching, heel wat accupressuur punten komen hierbij ook in aanmerking maar ook de voeding, de beweging, zijn heel belangrijke ondersteunende behandelingen die noodzakelijk zijn in het genezingsproces. Hiervoor stuur ik graag door naar deskundigen in dit gebied. Mochten we hier nu ook nog een mooie wisselwerking krijgen met artsen uit de klassieke geneeskunde kan dit enkel de algemene gezondheid van mensen ten goede komen. Laat ons dus allen de handen in elkaar slaan! Het wordt tijd dat we als mens terug leren luisteren naar ons lichaam en er dankbaar voor zijn want we krijgen er maar eentje.

En nog een laatste tip: "Begin met je mindset, buig al je negatieve gedachten om naar positieve."


123 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page