top of page

Perfectionisme?


De mensen zeggen dat ik een perfectionist ben? Is dit zo? En is dit goed of slecht? Wat zijn de kenmerken en gevolgen?

Allereerst wil ik even duidelijk maken dat de perfectionist eigenlijk een verkeerde benaming is van iemand als persoon. De stempel perfectionist die iemand meekrijgt kan zowel een positieve als een negatieve klank hebben. Het perfectionisme kan je zien als een patroon, zoals Marcel Hendrickx weergeeft in zijn boek "zeg me dat ik oké ben". Het is een soort van mechanisme die een persoon aanstuurt in zijn denken. Wanneer dit mechanisme teveel aanstuurt wordt dit als negatief beschouwt, het werkt belemmerend, zorgt voor constante stress, en maakt de persoon ongelukkig of zelfs ziek. Vaak zien we dat mensen die last hebben van perfectionisme, te kampen krijgen met een burn-out. Ze komen in een viscieuze cirkel terecht en zien geen uitweg meer.

Het is nooit goed genoeg, niet voor zichzelf noch voor de anderen. Aan de andere kant is het ook noodzakelijk om het deel die perfectionistisch is in de persoon niet te negeren, het volledig uitschakelen van dit patroon zou eveneens niet goed zijn.

De bedoeling is tot een evenwicht te komen, zodat alles in balans is.

Dit evenwicht vinden kan aan de hand van OCP-methodiek, deze methodiek werd ontwikkeld door Marcel Hendrickx. Heel wat problemen zoals gebrek aan zelfvertrouwen, geen NEE kunnen zeggen, nood aan bevestiging, onrealistische eisen,...kunnen onder de noemer van het perfectionisme worden geplaatst. Na het lezen van zijn boek, en de ervaring vanuit mijn coaching met kernkwadranten weet ik dat perfectionisme een begrip is dat heel veel aandacht verdient. Perfectionisme kent heel veel gezichten, hier helderheid in creëren zorgt voor een betere balans. En ik geloof er echt in als je ZELF je situatie wil veranderen, je er in slaagt om dit evenwicht te vinden. En dan wordt het perfectionisme in jouw als persoon, een troef, een kwaliteit die je aandrijft naar heel veel positieve dingen.

Hoe weet ik nu of mijn perfectionisme de bovenhand heeft in negatieve zin?

Beantwoord onderstaande vragen met ja of nee, doe dit intuïtief.

1. Heb je het gevoel altijd voor anderen te moeten zorgen en nooit voor jezelf?

2.Heb je het gevoel dat anderen het normaal vinden dat jij alles doet?

3.Je vermijd liever conflicten, en zegt vaak dat het "ok" is ook al voel je vanbinnen dat het helemaal niet ok is.

4.Je durft niet van "nee" zeggen, al is het heel moeilijk bepaalde opdrachten uit te voeren.

5.Je bent heel afhankelijk van de erkenning en bevestiging van anderen. Als die erkenning of bevestiging uitblijft na een goede prestatie, kan je daar helemaal van in de put zitten.

6.Ik ben niet belangrijk, de anderen zijn belangrijker. Je hebt een heel laag zelfbeeld.

7.Moeite hebben om hulp te vragen, het liever zelf oplossen.

8.Je hebt graag zelf de controle over de dingen.

9.Oneindige TO DO lijstjes maken.

10.Altijd denken en piekeren, heel slecht de slaap kunnen vatten.

Heb je op minstens op 6 vragen "ja" geantwoord, dan is het goed om even stil te staan bij jezelf. Ervaar je veel druk, heb je het gevoel geleefd te worden ipv te leven?

Wanneer had je nog eens het gevoel echt gelukkig te zijn?

Weet dat er een uitweg is, de mogelijkheid bestaat om terug evenwicht te vinden.

Aan de hand van je kernkwaliteiten gaan we samen op stap naar je verlangen.

Via creatieve oefeningen leer ik je waar je valkuil ligt en wat je allergie tegenover anderen wil zeggen. Samen zetten we de puntjes op de "i" op een leuke manier.

vero_happyloup@hotmail.com

0472 82 72 81

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page